A Zöld Nap Egyesület ESC és helybeli önkéntesei, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által díjazott kézdivásárhelyi Szántó József mézeskalács sütödéjét keresték fel, a beütemezett vándorlátogatás alkalmával másodikként. A látogatáson készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

A lelkes csapat, a családi vállalkozás műhelyében elsőként a higiéniai szabályok fontosságával, a tisztaság és elővigyázatosság alapvető feltételével ismerkedett meg. Ezt követően, a pogácsa illattal elárasztott búbos kemence közelségében, a mester folyamismertetése alatt rengeteg érdekességet sajátítottak el, éspedig: a természetes alapanyagokról, azok beszerzéséről, a tészta elkészítéséről, fűszerkeverékekről, színező anyagokról, az ünnepekhez, alkalmakhoz illő szaggató figurák sajátos formavilágáról, a díszítőmotívumok néprajzi fontosságáról, a színvilág kombinációjáról a sütés technikájáról hallhattak gazdag bemutatót az önkéntesek. A látogatás csúcspontjaként mindenki kapott egy előresütött gyönyörű szívpogácsát, amelyen kipróbálhatta saját pogácsadíszítő kreativitását. Munkaközben nem maradtak el az érdeklődő kérdések sem, amelyekre a család apraja-nagyja igyekezett - néha egy-egy szakmai érdekességgel megfűszerezve - felelni.

Hálás szívvel köszönjük a Szántó családnak a mesebeli perceket, a remek foglalkozásvezetést, az illatozóan szép élményt!

Szerző: Kis Emese

Fotó: Ráduly Attila és Ayten Kurnaz