Megvannak az Ady100 irodalmi pályázat nyertesei

Idén múlt száz éve, hogy egyik legjelentősebb magyar költőnk, Ady Endre elhunyt. A kerek évforduló alkalmából a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) irodalmi pályázatot hirdetett, amelyre Ady stílusában, szellemében vártunk szépirodalmi alkotásokat. A pályázatra beérkező tíz pályamű közül a zsűri négy munkát díjazott.

A pályázat kiírásával célunk az volt, hogy megszólítsuk az irodalom kedvelő fiatalokat (és nem csak) Kézdivásárhelyről, Székelyföldről, de akár egész Erdélyből, és felhívjuk a figyelmet Ady Endre költészetére. Azt szerettük volna elérni, hogy az emberek olvassanak minél több Adyt, merüljenek el benne, elmélkedjenek rajta, és alkossanak hasonló stílusú, szellemiségű írásokat, ezáltal emléket állítva a költőóriásnak.

A pályázat meghirdetésekor sem formai, sem stílusbeli megkötéseket nem szabtunk így a beküldött munkák is változatos képet mutatnak, minden pályázó a maga értelmezése, elképzelése szerint alkothatott. A pályázatra, több mint tíz alkotást küldtek be Erdély különböző pontjairól, a színvonalas írások közül a zsűri Gliga Dóra Anna Mulatság című prózai művét találta a legjobbnak, második helyen végzett Váry O. Péter A tegnap városa című alkotása, a harmadik helyet pedig Bardocz Orsolya Adyhoz című versének ítélték oda. Dicséretben részesül Zubreczky Anton Kolumbusz Hajóján – In Memoriam A. E című lírai műve. A négy díjazott a Communitas Alapítvány jóvoltából könyvjutalomban részesül.

A zsűri tagjai Borcsa Imola pályakezdő író, Farkas Áron kommunikációs szakember és Szabó Andrea pszichológus voltak.

A KVISZ gratulál a nyerteseknek és mindazoknak, aki válaszoltak a felhívásunkra és munkájukkal beneveztek az Ady100 pályázatra!

Partnerek: Kézdivásárhely Önkormányzata, Communitas Alapítvány, Kovászna Megye Tanácsa

Fotó: Őszi Sokadalom - ADY 100 kiállításmegnyitó