Filmtettfeszt a Vigadóban

Változatos kínálattal várják a filmkedvelőket a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermébe: október 6–8. között különböző műfajú alkotásokat vetítenek a 23. Filmtettfeszt – Erdélyi magyar filmszemle keretében. A legújabb magyar filmek mellett ma már „kultfilmnek” számító filmet, gyerekeknek szóló blokkot, rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők, díjtalan belépéssel, az alábbi program szerint.

Október 6-án, pénteken 17 órától Tősér Ádám: Blokád (életrajzi filmdráma). Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori ‘56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen?

19 órától Buvári Tamás: A másik érintése (filmdráma). A film az emberi érintés hiányáról szól. A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú: egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával, velük keressük a megoldást ebben a rendkívüli roadmovie-ban. A történet jelene nem véletlenül játszódik télen. És nem véletlenül Európa legnagyobb tavánál. Ahol a táj jeges és hideg, és kék és fehér. És csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban. Amikor még minden rendben lévőnek látszott.

21 órától Rohonyi Gábor, Vékes Csaba: Szia, Életem! (vígjáték). A fantasy-elemekkel dúsított, egyedi vígjáték egy népszerű, de ihlethiányos írónak és sosem látott kisfiának a nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is.

Október 7-én, szombaton 17 órától klasszikusok gyerekeknek az 52 éves Kecskemétfilmtől. Hogyan lehet megijeszteni egy oroszlánt? / r. Tóth Pál, Hu-morzsák (A jegesmedve nyáron) /r. Kricskovics Zsuzsanna, Süti / r. Nagy Gyula, Locsolkodás / r. Weisz Béla, Western / r. Homolya Gábor, Rege a csodaszarvasról / r. Neuberger Gizella, A hazudós egér / r. Kiss Andrea, A walesi bárdok / r. Gémes József, Világnak virága, virágnak világa / r. Keresztes Dóra.

19 órától Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi (filmdráma). Adél radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, Éva pedig jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Különböző nézőpontból látják egymás életét. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak. Ebbe a konfliktusokkal terhelt kapcsolatba Ákos színrelépése hoz váratlan fordulatot. Elsőre úgy tűnik, hogy a férfi mélyíti a távolságot az ikrek között, azonban éppen az ő hatására kezdenek el újra egymásra figyelni.

21 órától Tiszeker Dániel, Lévai Balázs: Nyugati nyaralás (vígjáték). Magyarország a 80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a „kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele...

Október 8-án, vasárnap 17 órától díjazott rövidfilmek Magyarországról. Affrikáta / r. Gyimesi Anna, A szív kertje / r. Hegyi Olivér, Pragma / r. Szelestey Bianka, Szemem sarka / r. Erhardt Domonkos.

19 órától Antal Nimród: Kontroll (thriller, vígjáték). Egy névtelen nagyváros metróalagútjaiban utasok által lenézett jegyellenőrök egy maroknyi csapata próbálja végezni hol csak megalázó, hol testi épségüket is veszélyeztető munkáját. A legrejtélyesebb köztük a harmincas éveihez közelítő Bulcsú, aki egy sikeres mérnöki karriert félbehagyva menekült a föld alá, és még a munkaidő lejárta után sem hajlandó elhagyni a metró területét. Hétköznapjainak egyhangúságát csak egy bájos lány és egy utasokra vadászó sorozatgyilkos megjelenése kavarja fel. Ez a nemzetközi porondon is sokszorosan díjazott sikerfilm igazi kuriózum: szabálytalan, egyenetlen, és vakmerően keveri a legkülönbözőbb műfajokat.

Regisztráció és további információk: 0730600279.