2024. január 22. és 28. között a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület volt a házigazdája annak a nemzetközi projektnek, melynek köszönhetően törökországi, magyarországi és spanyolországi fiatalok töltöttek egy hetet a céhes városban. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán!

Az Innovative Curriculum elnevezésű Erasmus+ projekt nem csupán egy darab mobilitásból áll, hanem egy több hónapon át futó projekt, melynek a résztvevő országok adnak otthont. 2023 decemberében volt az első Törökországban, január második felében a céhes városi tagok fogadták majd a projektben szereplő fiatalokat, áprilisban magyarországra látogatnak el és a lezárásra pedig május végén, Spanyolországban kerül sor.

Az ificsere elsődleges célja a résztvevő fiatalok (országonként 4 + 1 fő) önéletrajzának a javítása személyes képzéseken, tananyagokon keresztül, a számítógépes alkalmazások önképzésének eszközeként, kiegészítve a csapatmunka és annak transznacionális dimenziójának előmozdítását is. A projekt tevékenységei alatt 8 számítógépes alkalmazást ismernek meg a fiatalok, melyek javítják a résztvevők tantervi szintjét, ez az önképzés az alkalmazások saját kutatásából és a csoportban történő önmegvalósításából áll, minden ország két applikációért felel. December közepén a törökországi Adanában a canva.com és a dualingo volt előtérbe helyezve. A héten Kézdivásárhelyen pedig a www.maps3d.io és a blagger.com.

A fent említett alkalmazások elsajátítása mellett a résztvevők különböző csapatépítő, jégtörő játékok, vetélkedők, feladatok elvégzésével felfedezték a céhes város legfontosabb látványosságait is, megismertek egy számukra ismeretlen sportot a tekét is, betekintést nyertek Oláh Attila által egy paraolimpikon életébe. Meglátogatták a Bod Péter Tanítóképzőt, az Incze László Céhtörténeti Múzeumot, a Patikamúzeumot, bekapcsolódtak és érmeket vittek el a téli amatőr asztalitenisz bajnokságon is. A Profi Rádió pénteki műsorában pedig széles körben ismertették a projekt célját.

A csere az Európai Unió résztámogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Márton Fanni Bíborka és Balázs Attila