Az Eskişehirből érkező Derya Yavlar egy évig a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnél tevékenykedik a Be Active Be Green projekt keretében. Az október óta itt tartózkodó törökországi ESC-önkéntessel egyebek mellett a felelősségtudatról és a terveiről is beszélgettünk.

- Mit gondolsz erről a városról ?

- Ez egy igazán kicsi és csendes város. A csendben és a nyugalomban nagyon jól érzem magam. Ez volt az egyik érzés, amit kerestem, mielőtt jelentkeztem volna önkéntes projektekre. Szeretem az itteni levegőt, a régi épületeknek, az utcáknak, az udvartereknek különleges hangulatuk van és egyediek is sokféle szempontól.

- Milyen érzés ilyen távol lenni a családodtól ?

- Nagyon hiányzik a családom. Hosszú ideig éltem a bátyámmal Törökországban, elszakadva a szüleinktől. Amikor ott voltam, gyakrabban láthattam őket. Igazából most sem érzem másképp. Lehetőségem van arra, hogy bármikor elmenjek. Ennek tudatában jól érzem magam. Nehezebb távol lenni, van amikor szomorú és depressziós vagyok.

- Milyen projekteken dolgoztál korábban?

- Korábban mindig Törökországban dolgoztam különböző helyeken, ez az első külföldi tapasztalatom. Az egyetem óta hazámban különböző csoportokkal, többféle projektekben vettem részt. Szociális munkás vagyok, és nagyon fontos számomra, hogy önkéntes projekteken keresztül minél jobban eljussak a rászoruló emberekhez.

- Milyen kihívásokkal találkoztál eddig az önkéntes munkád során?

- Az egyik legnehezebb dolog számomra az volt, hogy olyan emberekkel dolgoztam egy csapatban, akiknek nem volt felelősségtudatuk. Úgy gondolom, hogy az embereknek jól meg kellene érteniük ezt a fogalmat, és annak megfelelően cselekedni különösen az önkéntes munkában. Néhány gyermekcsoportban, ahol dolgoztam, traumával küzdő gyerekekkel találkoztam tevékenységeim során. Voltak pillanatok, amikor olyan kérdésekkel találkoztam, amelyekre nem találtam hirtelen választ.

- Milyen készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezel, amelyek hasznosak lehetnek az ESC projekt számára?

- Hosszú ideje dolgozom gyerekekkel: folyamatosan kommunikálok velük, új dolgokat tanítok nekik, és sok mindent megosztok velük. Az egyetemi tanulmányaim során elvégzett kurzusok révén sok ismeretet szereztem a gyermekekről. Úgy érzem, olyan ember vagyok, aki felelősséget vállal, érzékenyen bánik a gyerekekkel, alkalmas a csapatmunkára, világosan kommunikál, és fejlett empátiával rendelkezik. Ezekkel a készségekkel és tapasztalatokkal úgy gondolom, hogy hasznos leszek a projekt számára.

-Milyen tervei vannak az önkéntes munkával kapcsolatban a jövőben?

- Az önkéntesség mindig is jelen lesz az életemben. Néha úgy gondolom, hogy az önkéntes projektek megtervezése és kivitelezése lehetnek a főállásom, néha pedig olyan tevékenységek, amelyeket a munkám mellett is végezhetek. Különösen a gyerekekkel végzett tevékenységek és a velük való kommunikáció mindig is jó érzéssel töltött el. Ezt szeretném folytatni életem hátralévő részében.

Az interjút készítette Cora Szilvia a Zöld Nap Egyesület szakmai gyakornoka.