Két hét múlva kezdődik a 23. Filmtettfeszt

Öt dokumentumfilmet és 17 egészestés fikciós alkotást vetít idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmsszemle. Köztük van az elmúlt év két animációs sikerfilmje: Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Kojot négy lelke és a Berlinalén bemutatott Műanyag égbolt is.

2023 különleges év volt a magyar filmművészetben: két egészestés animációs film is bemutatót ünnepelhetett sok éves alkotómunka nyomán, ráadásul mindkettő előkelő nemzetközi fesztiválköröket futott. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égboltja különleges rajz- és animációs technikájával igazi ínyencség a Filmtettfeszt programjában is: ilyen aprólékosan kidolgozott, látványos és okosan építkező sci-fi sosem készült még Magyarországon. Szintén egyedülálló színfolt a magyar filmes palettán a Nyócker rendezőjének új filmje, a Kojot négy lelke, nem véletlen, hogy ez a virtuóz indiánmese állt idén rajthoz Magyarország képviseletében a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-szobrocskáért. A mítoszok erejével és nyers rajzstílusával környezetvédő üzenetet megfogalmazó alkotást október elején, Kolozsváron is meg lehet majd nézni.

https://filmtettfeszt.ro/Harom-het-mulva-kezdodik-a-Filmtettfeszt

A programban vannak néhány hete bemutatott – Mellékszereplők (r. Sopsits Árpád), Látom, amit látsz (r. Szabó Mátyás), A másik érintése (r. Buvári Tamás) – és korábban debütált, kiemelkedő színészi teljesítményekkel brillírozó – Larry (r. Bernáth Szilárd), Veszélyes lehet a fagyi (Szilágyi Fanni), Hat hét (r. Szakonyi Noémi Veronika), Magasságok és mélységek (r. Csoma Sándor) – filmdrámák és fergeteges vígjátékok – Szia, Életem! (r. Rohonyi Gábor, Vékes Csaba), Nyugati nyaralás (r. Lévai Balázs, Tiszeker Dániel), Zanox – kockázatok és mellékhatások (r. Baranyi Gábor Benő) is. Az előbbiekhez csatlakozik a Hadik (r. Szikora János) című kosztümös, történelmi kalandfilm, és a szintén megtörtént eseményeket feldolgozó, hat Magyar Mozgókép Díjjal elismert Blokád (r. Tősér Ádám), illetve a nem annyira konkrét eseményt feldolgozó, általánosabb üzenetű politikai filmdráma, a Hatalom (r. Prikler Mátyás). A 23. Filmtettfeszt nyitófilmjét, az idén 20 éves Kontrollt hat helyszínen vetítjük.

Dokumentarizmus és fikció határán egyensúlyoz a Háromezer számozott darab (r. Császi Ádám) és a Jóreménység-sziget (r. Ljasuk Dimitry) – utóbbi Nagyváradon lesz megtekinthető. Az idei válogatás legszórakoztatóbb, szatírával alaposan elkevert dokumentumfilmje kétségtelenül Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című alkotása, viszont nem ez az egyetlen, erdélyi témát feldolgozó dokumentumfilm a fesztiválon: az Olimpiai álom Erdélyben (r. Szarka Nóra) egy kevesek által ismert történetet dolgoz fel – a borsafüredi olimpia füstbe ment tervéről mesél –, a „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” (r. Maksay Ágnes) pedig Petőfi Sándor útját követi. A műsor kiegészül továbbá az elmúlt év két legsikeresebb magyar dokumentumfilmjével: legendás vízilabda-válogatottról szóló A nemzet aranyait (r. Zákonyi S. Tamás) mostanig több mint 87 000-en nézték meg moziban, az elgondolkodtató A döntés (r. Vízkelety Márton, Ugrin Julianna) pedig a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál legjobb magyar filmjének járó díjat vitte el, és szerepelt Románia legnagyobb dokumentumfilm-fesztiválja, a nagyszebeni Astra versenyében is.

A Filmtettfeszt idején fiatal erdélyi alkotók dokumentumfilmes versenye is zajlik szakmai zsűrivel és online közönségszavazással (részletek itt).
A 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle október 4. és 8. között zajlik Kolozsvár központtal, és 15 további településen. A fesztivál teljes műsora a következő napokban fokozatosan válik teljessé a filmtettfeszt.ro honlapon.

https://filmtettfeszt.ro/Osszeallt-a-Filmgalopp-idei-mezonye